Het doelgroepenregister/ The special job system

Gepubliceerd op 13 januari 2021 om 14:49

Hallo allemaal, niet iedereen van jullie zal bij het lezen van de titel denken ´´ahaa´´. 

Sommigen zullen het misschien wel kennen maar goed, ik ga het vandaag dus over het doelgroepen register schrijven.  

Het is nog niet zeker maar er is een kans dat ik zelf ook in het doelgroepenregister kom en daarom leek het mij interessant om er over te schrijven. 

 

Wat is nou precies het doelgroepenregister? 

 

Het doelgroepenregister is een register waarin mensen staan  die vallen onder de doelgroep banenafspraak.  Dat is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking.  (Hier kan NLD dus onder vallen). 

Er zijn heel veel verschillende arbeidsbeperkingen, dit betekent niet dat als je een beperking hebt, je gelijk in het doelgroepenregister komt te staan.  Dit ligt aan de ‘'ernst’' van de beperking, ook wordt dit niet zomaar bepaald en moet je vaak verschillende testjes ondergaan.  Zo kan dus de ene NLD’er goed meekomen en heeft geen tot weinig aanpassingen nodig en heeft de ander wat meer moeite op werkgebied. Als je in het doelgroepenregister staat, betekend het niet dat je dom bent en niet kunt werken, het doelgroepen register is er juist zodat je wel kunt werken en met een kleine aanpassing is helemaal niets mis.  

Ik zelf vind het heel fijn dat dit bestaat en doordat ik dit weet, heb ik ook een geruster gevoel over het vinden van een baan.  Het doelgroepenregister wordt beheerd door het UWV.  

 

Wanneer kun je worden  opgenomen in het doelgroepenregister?  

 

-Jongeren op het speciaal onderwijs staan sowieso in het doelgroepenregister, dit betekent niet dat zij dit altijd nodig hebben maar doordat ze op het speciaal onderwijs zitten, worden ze er standaard ingezet.  

 

-Mensen met een Wajong uitkering die kunnen werken, hebben recht om in het doelgroepenregister te staan . 

 

-Je kunt er in komen als je een verminderde loonwaarde hebt. 

 

-Als je een ziekte of handicap hebt die voor je 18e verjaardag of tijdens je studie ontstaan is.   

 

Ook zijn er nog een paar andere manieren/redenen om in het doelgroepenregister te komen, als je vragen hebt kun je het beste bellen naar het UWV of het met je school/huisarts bespreken.  

 

Wat is een banenafspraak?  

Een banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen  

voor extra banen voor mensen met een ziekte of beperking.  Hierdoor kan iemand die niet hen minimum loon zelfstandig kan verdienen, toch aan het werk kan.  

Werkgevers kunnen zelf opzoeken of iemand in het doelgroepen register staat.  

Er zijn nu al 125000 extra banen door het doelgroepenregister.  

 

 

Wat zijn de voordelen van het doelgroepenregister? 

Het doelgroepenregister is er om je te helpen en heeft best wat voordelen. 

De werkgever kan op deze manier beter rekening houden met wat je kunt en zal je de ruimte geven om te werken aan wat je lastig vindt.  

 

Ook voor de werkgever is dit aantrekkelijk, hij zal een financiële tegemoetkoming krijgen bij het in dienst nemen van iemand uit het doelgroepenregister.  

Ook ontvangt de werkgever een vergoeding voor aanpassingen op de werkplek, als dat nodig is.  

 

Als je langdurig  ziek wordt hoeft je werkgever een groot deel van het loon niet zelf te betalen.  

 

Ik hoop dat ik je op deze manier een beetje kennis te geven over het doelgroepenregister en misschien heb je er wat aan.  Ik zelf weet nog niet alles, maar op Werknemer heeft Wajong of staat in het doelgroepregister | UWV | Werkgevers  is ook veel informatie te vinden. 

 

Tot de volgende keer,  

 

Groetjes Marit  

Hi everyone, I wrote about a Dutch job system for people with a disability. 

This isn’t the same for all countries so this blogpost will be shorter than usual  

but I will share link with information about how they’re doing it in America and probably some other countries too.  I’m not exactly sure for which countries they have this system but you can look that up or ask it at your school/work or doctor.  

 

What Can YOU Do? | The Campaign for Disability Employment (CDE) (whatcanyoudocampaign.org) 

 

This is the link to a website that can probably help you. 

think it’s great that they have those kinda systems, I might use it too but that isn’t for sure yet.  Remember that it’s completely okay to make use of thisit’s there to help you and probably make things easierNot everyone with a disability or NVLD needs this.   

It depends on how you function in certain situationsit’s a process and you might have to do some medical tests before hand.  I hope you’ll find some information on this website and don’t be afraid to ask or tell people around you about this if you feel the need. 

 

 

Until next time, 

 

 

Marit  

 

Reactie plaatsen

Reacties

J
3 jaar geleden

Hi Marit,

Ik heb nld en val telkens uit met banen. Hoe kom ik in het doelgroepregister? Vorig jaar is mn aanvraag afgewezen. Had jij al een wajong? Ik heb deze niet.