Hoe leg je NLD uit?

Gepubliceerd op 4 september 2019 om 17:54

Hey!

 

Even vooraf, dit is mijn eerste blogpost, dus het is nog een beetje onwennig, en misschien leest het ook niet al te goed. Dit gaat wel beter worden in de toekomst!

 

Goed, toen ik bedacht een post te gaan schrijven zat ik na te denken over wat ik zou gaan schrijven. Mijn gedachten gingen uit naar dagelijkse moeilijkheden met NLD, of misschien wel een diepgaand gesprek met een psycholoog. Uiteindelijk heb ik besloten om een simpel, maar wel erg belangrijk onderwerp aan te snijden.

 

Zelf ben ik erg open over NLD; dat vind ik het makkelijkst, want dan snappen mensen me soms beter. Als ik dan tegen iemand zeg dat ik NLD heb, kijkt diegene me wel even vreemd aan, en de daaropvolgende vraag is altijd 'Wat is dat?'. En dan moet ik ook beginnen met nadenken.

 

Op de Engelse Wikipediapagina staat dit: 

'Nonverbal learning disorder (also known as NLD, or NVLD) is a learning disorder characterized by verbal strengths as well as visual-spatial, motor, and social skills difficulties.'

 

En de vertaling erbij:

'Nonverbale leerstoornis (ook wel NLD, of NLVD) is een leerstoornis die gekarakteriseerd wordt door een sterke taalvaardigheid, en moeite met ruimtelijk inzicht en motorische- en sociale vaardigheden.'

 

Daar kom je dus nog nergens mee….

Ik heb besloten om een eigen uitleg te maken, die ik gewoon kan opdreunen op het moment dat er weer eens een vraag wordt gesteld, en die zet ik bij deze neer, dan kunnen jullie hem ook gebruiken, en aanpassen waar jullie denken dat dat nuttig is.

 

Hier komt mijn levenswerk :)

 

NLD is een stoornis die ontstaat doordat er in de hersenen niet genoeg contact wordt gemaakt tussen de rechter- en de linkerhelft. Hierdoor ben ik soms niet goed in afstanden inschatten, en dit maakt mij behoorlijk onhandig. Daarnaast ben ik niet zo goed in het oppikken van lichaamstaal, het liefst wordt alles mij gewoon verteld. Ik ben écht niet dom, ik doe de dingen gewoon een beetje anders, en daar kan ik wel eens hulp bij gebruiken.Als ik dit uitleg aan vrienden of kennissen is er gelukkig begrip voor, en mijn ervaring is dat de relatie er alleen maar beter van wordt.

NLD is natuurlijk bij iedereen anders, dus pas mijn uitleg gerust aan.  

Ik hoop dat het bij jullie ook zo gaat/zal gaan!

 

Ciao, en tot later,

Yip

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.