Leren leren

Gepubliceerd op 8 mei 2019 om 11:19

Haha, leren leren. Dat klinkt eigenlijk best grappig, twee keer hetzelfde woord.

Maar afgezien daarvan, is het wel iets belangrijks. Iets wat soms best lastig kan zijn.

 

Op dit moment studeer ik pabo. De lerarenopleiding voor het basisonderwijs. Er wordt veel van mij verwacht en dus moet ik goed kunnen plannen. Gelukkig kan ik dit. Maar in de eerste klas van de middelbare school was dit wel anders. Mijn methode was toen 'ik maak wat ik morgen af moet hebben.' Dit klinkt niet zo slecht maar was toch niet zo handig. Ik had geen overzicht over wat ik allemaal moest doen aan huiswerk én leerwerk (proefwerken en so's).

Maar hoe doe ik het nu dan?

Ik heb twee agenda's. Eén agenda gaat mee naar school en de andere blijft thuis. In de agenda die mee naar school gaat, schrijf ik al het huiswerk op dat ik moet maken. Dus stel: op dinsdag 14 mei 2019 moet ik een les hebben voorbereid, dan schrijf ik dat bij 14 mei 2019.

Als ik dan thuis kom, pak ik mijn andere agenda erbij. Hierin schrijf ik per dag wat ik moet doen aan huiswerk. Op dit moment is het 8-05-2019. Ik schrijf dan bij 8-05-2019 dat ik een les moet voorbereiden (de les van 14 mei 2019).

Zo heb ik één agenda waarin staat wat er moet gebeuren en één agenda waarin staat wanneer ik wat doe.

Want stel dat ik het vandaag te druk heb, kan ik het huiswerk ook bij 9-05-2019 opschrijven. De agenda waarin ik dus plan, heet mijn 'planagenda'.

Mijn andere agenda is mijn 'normale agenda'.

Dit is voor mij een hele fijne manier van plannen en leren. Ik kan duidelijk zien wat er uiteindelijk af moet zijn (in mijn normale agenda) en ik kan zien wat ik per dag moet doen (in mijn planagenda).

Werkt het perfect?

Ja, het werkt in principe heel goed.

Maar.... Je moet je wel aan je planning houden. Als je dit niet doet, heb je niets aan deze manier van leren. Discipline is dus wel een puntje. Maar dit kun je leren! Leg de lat niet te hoog en doe niet te veel op één dag. Zorg dat je planning haalbaar is. En beloon jezelf als je je planning af hebt!

Tips om te leren:

- Maak zelf een planning, wees eigen baas. Dan voel je je minder gedwongen om aan het werk te gaan, want je hebt immers je eigen planning gemaakt.

- Hou je aan de planning die je gemaakt hebt.

- Schaf twee agenda's aan. Bijvoorbeeld één mooie (wat duurdere misschien) en één simpele maar wel met genoeg ruimte om te plannen.

- Beloon jezelf als je je planning af hebt (kijk bijvoorbeeld verder naar een serie op Netflix)

- Leg de lat niet te hoog en plan niet te veel op één dag in. De wereld is immers ook in zes dagen gemaakt en niet in één dag.

- Hou vol! Je kan het!

 

Hopelijk heb je hier iets aan!

Oh ja, vanaf nu post ik elke woensdag!

 

Dus tot volgende week!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.