NLD in sociale omgevingen

Gepubliceerd op 7 maart 2019 om 15:36

Wat kan NLD in sociale omgevingen met je doen? Gedraag je je anders in sociale situaties als je NLD hebt of maakt het eigenlijk niet uit?

NLD in sociale situaties

“Soms kijken mensen op een bepaalde manier waardoor jij denkt dat ze boos zijn.”

 

Soms kunnen sociale situaties veel energie van je vragen als je NLD hebt. Dit komt doordat je soms niet alle lichaamstaal van mensen begrijpt. Soms kijken mensen op een bepaalde manier waardoor jij denkt dat ze boos zijn terwijl dit niet zo is. Je bent dan constant bezig met de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van anderen te begrijpen. Bij mij zelf is dit wel eens aan de orde. Dan kan een gesprek best wel wat moeite kosten.

 

Prikkels

Maar naast het feit dat je constant probeert om de lichaamstaal van mensen te begrijpen, komen er ook nog een heleboel andere prikkels binnen. Je hoort behalve wat iemand zegt, ook extra goed de manier waarop iemand het zegt. Ondertussen merk je op dat de ruimte waarin je bent, best wel stinkt. Naar uien. Je ziet dat je veter bijna los is en je bedenkt dat je nog huiswerk moet maken en dat je vanavond spinazie eet maar dat lust je niet!

Vaag hoor je dan de ander nog praten. Dat is het moment dat je weer luistert. Het kan dan dus zomaar zo zijn dat je een belangrijk stuk hebt gemist.

 

Blijven vragen of praten

"Dan komt er een waterval van woorden uit hun mond"

Sommige mensen met NLD blijven praten of vragen stellen. Dan komt er een waterval van woorden uit hun mond. Dit kan soms best vervelend of onaangenaam zijn voor degene(n) waarmee je praat. Dit hoeft bij jou natuurlijk niet het geval te zijn. Maar als dat wel zo is, kun je proberen te letten op hoe lang je al aan het woord bent. Als je dan merkt dat dat al langer dan 5 minuten is, maak je zin dan af en wacht even. Dan kan de ander op jou reageren.

 

Als je merkt dat het je allemaal even teveel wordt in een gesprek, zeg dat dan (of zeg dat je even naar de wc moet) en loop even weg. Niet te lang natuurlijk! Maar even een time-out kan geen kwaad. Dan kun je daarna weer mee praten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.