NLD op school, tijdens studie of werk

Gepubliceerd op 7 maart 2019 om 11:19

NLD in combinatie met school, studie of werk kan best lastig zijn. Vaak wil je duidelijk weten wat er van je wordt verwacht zodat je aan de slag kan. Maar ook aan de slag gaan, kan problemen opleveren. Want hoe plan je het beste?

“NLD is echt wel te combineren met school, studie of werk”

 

Ten eerste is NLD vaak goed te combineren met school, studie of werk. Het kan zelfs een pluspunt zijn om NLD te hebben in combinatie met school, studie of werk!

Combineren dus. Maar hoe?

Om te weten hoe je het kan combineren, moet je eerst weten wat je moeilijk vindt. Is het het plannen? Het echt aan de slag gaan? Werken onder druk? Angst om te presenteren? Of persé altijd willen presteren?

Het kan allemaal. Het kan er ook eentje zijn.

Het kan werken om precies op te schrijven wat je moet doen voor school, studie of werk. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Vraag op tijd wat er van je wordt verwacht. Dan weet je dat en kun je jezelf erop voorbereiden.

Er zijn altijd vertrouwenspersonen. Praat met hen als je er zelf niet uitkomt. Je kunt natuurlijk met je ouders of vrienden en vriendinnen erover praten.

 

Bedenk dat situaties op school, tijdens studie of werk tijdelijk zijn. Ze gaan voorbij dus probeer er het beste van te maken. Wees niet te bang om te falen. Want dat kan iedereen overkomen. Ook mensen die geen NLD hebben. En je faalt nooit. Je leert iets.

 

Dingen waarvan bekend is dat die lastig kunnen zijn als je NLD hebt en op school zit/studeert of werkt:

- Je probleemoplossend vermogen is minder goed ontwikkeld.

- Je hebt meer moeite met de complexere motoriek dan mensen die geen NLD hebben.

- Je werktempo kan lager liggen.

- Het leren van nieuwe taken kan lastig zijn.

- Ruimtelijk inzicht (rekenen) is voor jou moeilijker.

 

Aan de dingen hierboven kun je werken! Dus niet bang zijn als je ziet dat je van één of meerdere van deze dingen last hebt.

En nogmaals, het kan zijn dat je nergens last van hebt en dat school qua vakken prima te doen is voor jou. En dat is ook prima.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.