Vragen die NLD oproept

Gepubliceerd op 17 maart 2019 om 11:19

NLD kan verschillende vragen oproepen.

Hieronder zal ik er een paar zetten. Ik zal meteen mijn antwoorden erbij zetten. Let op: dit zijn mijn antwoorden. Deze antwoorden zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en zijn voor een groot deel gebaseerd op mijn eigen waarnemingen.

 

Een aantal vragen:

 

- Kun je van de buitenkant zien dat ik NLD heb?

Nee, je kunt niet van de buitenkant zien dat iemand NLD heeft. Mensen met NLD zien er in één oogopslag vaak niet anders uit dan mensen die geen NLD hebben.

 

- Is NLD bekend? Als ik zeg dat ik NLD heb, zonder uitleg, begrijpen mensen mij dan?

NLD is niet zo heel erg bekend. Toen ik werd gediagnosticeerd met NLD was ik daarmee de eerste van mijn basisschool. Dit was ongeveer in 2010. De leerkrachten waren er ook niet bekend mee. Nu is dat wel anders. De meeste leerkrachten kennen NLD wel maar vaak alleen de grote lijnen. Andere mensen zullen waarschijnlijk nog nooit gehoord hebben van NLD. (Dit is mijn ervaring.)

 

- Gaat NLD nog 'over'?

Nee, NLD is iets waarmee je geboren bent, dit gaat niet over. Dit is ook niet erg. Je kunt heel goed leren leven met NLD!

 

- Is NLD aangeboren?

Ja, NLD is aangeboren.

 

- Is NLD erfelijk?

Hier zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit. Maar er wordt wel gedacht dat NLD erfelijk zou kunnen zijn.

 

- Is NLD een ziekte?

Nee, NLD is geen ziekte! Het is een leerstoornis. Maar dit houdt niet in dat je gestoord bent! Het houdt alleen in dat jij soms op een andere manier leert dan mensen die geen NLD hebben.

 

- Ik denk dat ik NLD heb, wat moet ik nu doen?

Praat er eerst met je ouders, een mentor of een goede vriend of vriendin over. Wat denken zij? Maak eventueel een afspraak met de huisarts. Hij/zij kan je doorsturen naar een psycholoog en die kan weer een aantal tests doen waaruit blijkt of je wel of geen NLD hebt.

 

- Ik heb NLD, kan ik nu wel gewoon naar de middelbare school?

Ja, natuurlijk! Geef wel aan bij je mentor dat je NLD hebt en leg eventueel uit wat het is en hoe het bij jou zit/in welke mate NLD bij jou aanwezig is. Op deze manier kan er rekening met jou worden gehouden.

 

- Ik heb NLD, kan ik nu wel naar een HBO of universitaire opleiding?

Ja, natuurlijk! Ik zit zelf ook op een HBO opleiding en dat gaat prima!

Geef het eventueel bij je mentor of een vetrouwenspersoon aan.

 

- Hoe leg ik uit dat ik NLD heb?

Vertel hoe NLD voor jou is. Mocht je het moeilijk vinden, verwijs dan naar de site www.nld.nu

Deze Nederlandse site is gespecialiseerd in NLD.

 

 

Dat waren de vragen die ik nu kon bedenken. Mochten er nog andere vragen zijn, laat het dan weten door op deze blogpost te reageren of een apart berichtje te sturen (zie contact).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.