Wat is NLD eigenlijk?

Gepubliceerd op 7 maart 2019 om 11:19

NLD, wat is dat eigenlijk? Wat houdt het in en wat wordt erover gezegd? Is het bekend? Wat doet het met je?

Dit zijn vragen die zomaar in je hoofd op kunnen komen. Vragen waar je niet meteen het antwoord op weet en vragen waar je soms best bang van kunt worden.

NLD is geen ziekte.

Laten we dit voorop stellen. NLD is geen ziekte. Het wordt leerstoornis genoemd maar dit betekent niet dat jij gestoord bent! Echt niet! Het betekent alleen dat leren bij jou op een andere manier gaat als bij mensen die geen NLD hebben.

Voor we verder kijken, iedereen met NLD is anders. Wat ik hieronder schrijf is algemeen. Elk mens met NLD heeft er in een andere mate 'last' van. Het kan dus zijn dat je jezelf in sommige stukjes hieronder niet herkent. Maak je dan niet druk! Dit is normaal! Iedereen is anders.

NLD volgens nld.nu

De site nld.nu is de Nederlandse site waar het meeste op staat over NLD. Zij zijn gespecialiseerd in NLD. Over alle vlakken van NLD hebben ze wel iets geschreven. Ze bieden ook cursussen en trainingen aan dus neem er zeker eens een kijkje.

 

NLD is de afkorting voor 'Nonverbal Learning Disabillities'. In het Nederlands betekent dit 'non-verbale leerstoornis'. Dit houdt in dat deze leerstoornis dus geen betrekking heeft op taal want taal is wel verbaal.

Mensen met NLD zijn verbaal heel sterk en hebben een goed geheugen. Hierdoor merkt de omgeving niet meteen dat het kind last kan hebben van een leerstoornis.

Hier komt men meestal achter als het kind naar de basisschool gaat en leert rekenen en in contact komt met andere kinderen. De punten waar NLD om bekend staat, worden dan duidelijker. Zo kunnen ouders erachter komen dat hun kind niet goed is in rekenen maar wel in taal. Het verschil tussen de vaardigheid in rekenen en taal kan heel groot zijn. Het contact aangaan met vriendjes en vriendinnetjes kan soms moeilijk zijn. Na school zijn kinderen met NLD vaak erg moe. Dit komt omdat de prikkels (alles wat er op een dag gebeurt) bij een kind met NLD extra heftig binnenkomt. Het kind kan hier erg moe van worden.

Maar dit verschilt per kind/mens. Het ene mens heeft veel last van binnenkomende prikkels terwijl het andere mens er een stuk beter mee om kan gaan.

 

Hoog ontwikkelde kenmerken van NLD:

- Verbaal ben je heel erg goed! Je kan heel goed praten en hebt een ruime woordenschat.

- Je luistert graag naar wat er vertelt wordt.

- Wat je hoort, onthoud je goed!

- Je hebt een goed oog voor detail.

- Je bent sociaal en wil graag een praatje maken met een ander.

- Je bent betrokken en zorgzaam.

- Spelling en taal zijn voor jou niet moeilijk!

- En ook de zaakvakken en algemene kennis zijn bij jou goed ontwikkeld.

 

Lagere ontwikkelde kenmerken van NLD:

- Je vindt rekenen een moeilijk vak. Dit komt doordat je ruimtelijk inzicht minder goed is.

- Soms kun je sociale situaties niet begrijpen en weet je je geen houding te geven.

- Je probleemoplossend vermogen is soms minder goed ontwikkeld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.